نویسنده : بابک
تاریخ : چهار شنبه 5 اسفند 1394
|
بخش اول : ترانس تكفاز
مقدمه
ترانسفورماتور يك وسيله الكترومغناطيسي ساكن است كه مي تواند انرژي جريان متناوب را از مداري به مدار ديگر فقط با حفظ اندازه فركانس انتقال دهد و معمولاً به عنوان مبدل ولتاژ به كار مي رود. يك ترانسفورماتور از دو سيم پيچ كه بر روي يك هسته مغناطيسي ( مثلاً هوا يا آهن ) پيچيده شده اند، تشكيل مي شود.
توجه : استفاده از هسته فرومغناطيسي به جاي هسته هوا باعث افزايش چگالي شار ( B ) هسته مي شود .
دو سيم پيچ از لحاظ الكتريكي جدا از هم ، ولي از لحاظ مغناطيسي توسط مسيري كه داراي رلوكتانس ( مقاومت مغناطيسي ) كوچكي است به هم مرتبط مي باشند.
اساس كارترانسفورماتور چنين است :
با عبور جريان متناوب از سيم پيچ اول ( اوليه )، در اطراف آن ميدان مغناطيسي متناوبي ايجاد شده و از طريق هسته مسير خود را مي بندد و سيم پيچ دوم ( ثانويه ) را قطع مي كند. بنابراين بر اساس قانون فاراده ولتاژي در سيم پيچ ثانويه القاء مي شود كه اگر مدار اين سيم پيچ از طريق مصرف كننده اي بسته شود جرياني در آن جاري مي شود، يعني انرژي الكتريكي
( به صورت كاملاً مغناطيسي ) از سيم پيچ اول به دوم منتقل مي شود.
تعريف : گاهي بدون توجه به اوليه يا ثانويه بودن سيم پيچ ها ، سيم پيچي كه تعداد دورش بيشتر است و به مدار با ولتاژ زياد وصل شده باشد سيم پيچ فشار قوي يا H.V ( High Voltage ) و سيم پيچي كه تعداد دورش كمتر است و به مدار با ولتاژ پايين يا كم وصل شده سيم پيچ فشار ضعيف يا L.V يا B.T ( Low Voltage ) ناميده مي شود.
تعريف : ترانسفورماتوري كه در آن ولتاژ سيم پيچ ثانويه كمتر از ولتاژ اوليه باشد كاهنده و ترانسفورماتوري كه در آن ولتاژ سيم پيچ ثانويه بيشتر از ولتاژ اوليه باشد افزاينده ناميده
مي شود .
توجه : ترانس ها انواع مختلفي دارند كه مهمترين آنها عبارتند از :
1 – ترانس هاي قدرت براي انتقال و توزيع انرژي الكتريكي
2 – ترانس هاي مخصوص جهت تغذيه كوره هاي الكتريكي و ترانس هاي جوشكاري
3 – ترانس هاي جريان و ولتاژ جهت انشعاب و اتصال وسايل اندازه گيري
4 – اتو ترانس ها براي داشتن ولتاژ قابل تنظيم و جهت راه اندازي موتورهاي ac
5 – ترانس هاي آزمايش در آزمايشگاههاي فشار قوي براي آزمايش عايق ها و روغن هاي ترانسفورماتور و . . .
75 صفحه word
نظرات شما عزیزان:
:: موضوعات مرتبط: برق، ،
:: برچسبها: پایان نامه ترانسفورماتور تكفاز و سه فاز,